tisdag 8 december 2009

girls night out


Så som sagt... Susie och jag träfades i skärmabrink igår och tåget mot farsta 18.03.
vi hade ingen aning om vad som väntade oss. jag hade inte ringt lasse för att jag ville ge ett så laid back intryck som möjligt. väl i farsta orienterade vi oss ut mot idrottshallen. I foajén på ett par bänkar satt en man med ett midjemått på cirka 100 cm, skägg ner till bröstet, brandgul harley davidson jacka och en portfölj i aluminium beseglad med kombinationslås. bredvid honom satt en äldre smalare och längre man med en koffert i läder som påminner om sådanna som läkare hade på 1800 talet.


susie och jag frågade i receptionen efter skjutbanan och började sen gå ner för trapporna. halvägs ner så är det någon som frågar : "är det du som är Rutan? " Vi vände oss om och såg radarparet från foajén som nu också var på väg ner mot skjutbanan.
"ehh, ja det är jag." svarade jag sanningsenligt. "ah, du jag snackade precis med Lasse han satt fast på auktionen och sa åt mig att jag skulle ta hand om dig tills han kommer." jag tänkte att jikes nu blir det inge skjuta av eftersom Lasse inte är här och de här två kanske inte har lust att lära upp susie och mig. Men där misstog jag mig. . vi gick och hämtade de stor papparken man skjuter på som monteras på ställningar av playwood för att sen plceras i skjutbanans bakre del. eftersom jag inte vågade fota (det blev bara två bilder) i ett försök att upprätthålla min care less image så har jag illustrerat några viktiga detaljer.
så här ser det ut:

1. Pappark där mittenpartiet går att byta ut. när man har skjutit klart en runda så går man fram och "markerar". det betyder att man går fram och med svarta och vita klisterlappar markerar över de hål man har gjort i tavlan. i leathal weapon så har de ju en sån där elektronisk grej så att man slipper gå fram till det man skjuter på när man övningsskjuter, och jag betvivlar att mel gibson måste klistra för sina skotthål. men vad vet mel gibson?
så här såg det alltså inte ut: (och inte var vi tekstade på finska heller)


2. den utbytbara "spegeln" i mitten. den är svart och även den i papp. den större pappskivan har skåror som man kan trä in "spegeln" i för att hålla den på plats. är man bra på att skjuta så är det bara speglen man byter ut när man har slitit ut den.
målet är att få alla skott inne på det svarta området i mitten.

3. ställning av playwood som man plcerar pappskivan och spegeln på.

vi sköt på 25 m avstånd (det är därifrån bilden är tagen) och banan såg ut så här när allt var bortplockat:


borden ni ser till höger plockar man fram och ställer så att man har nätet mellan sig och sin granne till höger så att man inte får flygade patronhylsor i fejan när man börjar skjuta. det är inte farligt bara störigt. jag fick en i skallen.

"har ni panga någe förut?" frågade Janne (den äldre som hållt på att skjuta i 20 år) här lärde vi oss snabbt att det bara är töntar som säger "skjuta", det heter "panga".
vi svarade båda nej.

inne på skutbanan ställde vi i ordning borden. "har ni någe och skjuta med då?" nej.. det hade vi så klart inte. inga extra öronskydd heller. hmmm..
tur i oturen så hade janne med sig en extra puffra och extra patroner. och susie fick låna en smith&wesson av jimmy. hörselskydd fanns det också.

en till farbror kom (Bengt) som var väldigt rar. vi betalade hyra till honom (40kr: banavgift, 20kr: klubbens lånevapen) och sen 40:kr till janne för patronerna. de förklarade hur man ska titta genom siktet och att övre delen av siktet och kornet ska var helt rakt och man ska sikta lite under den mörka cirkeln.
sen visade de hur man laddar magasinet med patroner, laddar vapnet och osäkrar det, och sen var det bara att invänta banledarens (bengt) klartecken och efter det började vi skjuta.
då skjuter vi 5 skott under 6 minuter. så man har gått om tid att sikta och vila armen.
högsta möjliga poäng är 50.
när man skjutit sina 5 skott tar man ut magasinet och drar tillbaks den där grejen uppe på pistolen (manteln?) och backar undan.
när alla är klara går vi gemensamt fram de 25 metrarna för att markera och räkna poäng.

när killarna såg susies resultat frågade de först henne om hon skjutit förut, när hon svarade nej frågade de mig i smyg om susie hade skjutit förut och när även jag svarade nej så frågade de susie om hon hade varit med i armén.
så här såg nämligen resultatet av hennes första runda ut :


lolololol hon hade alltså 40 poäng av 50 möjliga vilket var bättre än alla förutom janne. hahahha. det var skoj. men nu kanske ni tänker: men vänta did she fire 4 shots or 5?
precis var var den 5 kulan?
hålet återfann vi här:


janne hade alltså 6 hål på sin tavla och sweet susie sue hade 4.
oj vad vi skrattade.
de frågade var susie hade lärt sig att skjuta så bra och hon sa att hon hade förberett sig genom att se en john wayne film. det tyckte gubbarna var kul.

sen sköt vi 12 rundor och fick bra tips mellan rundorna.
jag imponerade på killarna med att mina skott hade en bra "samling", alltså at de ligger nära varandra på tavlan. sen att de för det mesta var samlade nere i vänster hörn av tavlan sa de inte gjorde något.

de snackade mycket om att "ni brudar brukar var jäkligt bra på det här" och de berättade om anna "hon har pangat här med oss i 10 år. och trort när ni ser na, hon väger inget och är lång som en planka och man tänker att det inte finns en chans att hon kan skjuta. men lita på mig att hon är bättre än alla oss gubbar. man blir helt knäckt asså."

när vi skjutit klart så sopade vi upp tomhylsorna, susie tog jimmys nummer som erbjöd sig att köra oss nästa gång för då ska vi hålla till i ballongberget i solna. tills dess ska vi köpt egna hörselskydd men vi får fortsätta hyra vapen av dem. fett!

sen gick susie, carro och jag och såg New Moon. kort sagt: en riktig helkväll!

/Rut

2 kommentarer:

  1. Fan vad ballt Rut. Är det detta som (obsobsobs götlaborgshumor) kallas förbannat god skjutjärnsjournalistik?

    SvaraRadera