tisdag 16 mars 2010

Upp till kramp


igår pratade David och jag och han sa att han tyckte att en rimlig definition av "att vara feminist" är att:
1. erkänna att vårat samhälle präglas av en patriarkal könsmaktsordning
2. att aktivt göra något för att ändra på detta

asså nr 1 är väl alla människor rörande överens om . men nr 2? vad gör jag för att aktivt ändra på de patriarkala makstrukturerna i samhället?

David tyckte inte att det räknades att jag kissar på killarnas toalett när jag är på uteställen, och att jag kallar Harry för tjejnamn.

Hmm... vad ska jag göra då då?


/Rut

6 kommentarer:

 1. Hej Rut. Först och främst tycker jag du ska prata mer med David om vad kön är i en Lacansk tolkning. Jag har ingen aning själv, men identifikation, spegelfas och hur vi introduceras i den symboliska ordningen känns relevant. Är patriarkatet det vi har kvar som den andre efter att liberalister och dekonstruktivister tagit ifrån oss den fysiska diktatorns - ofta en man - berättigande?

  Jag själv identifierar nu patriarketet som idén om att manlig njutningen vid manlig orgasm är en självklarhet. Den föreställningen är vår tids objet petit a och du har all mäjlighet i världen att bort den!

  SvaraRadera
 2. Det man gör till vardags är ju att göra människor uppmärksamma på när de reproducerar och upprepar mönster, beteenden och normer som kan klassas som bakåtsträvande eller ickejämställda. Sådant som vanligt folk gör omedvetet, men ofta slutar att göra om man gör dem uppmärksamma på beteendet. Man behöver inte organisera sig för att göra skillnad. Ett annat bra tips är att ta på sig rollen som "feminismens försvarare" och förklara för alla vad det innebär att vara feminist. Speciellt för män och för unga småtjejer. Rant over.

  SvaraRadera
 3. Du bloggar ju aktivt.
  Alltså påverkar du andra med ditt skrivna ord.

  Fortsätt helt enkelt att vara en publik person med tydlig röst så gör du ditt för kvinnokampen.

  skrattade för övrigt gott åt patriarkal könsmaktordnings-länken... hehe, sååå klockrent...

  SvaraRadera
 4. Mike the banker17 mars 2010 10:33

  Bli rik!

  SvaraRadera
 5. Anonym: Right on! Hittar vi bara ett sätt att frikoppla njutning från den manliga orgasmen är halva slaget vunnet.

  SvaraRadera
 6. Samme anonym säger till Kalle: Du förstår mig! Väl sammanfattat med begripliga ord! Men vilken blir metoden? Själv har jag haft tvångstankar halva natten om att bli IP-spårad och stämd för sexuella trakasserier bara för min antydan. Ärligt talat, föreslå för en ung kvinna att hon ska agera på ett särskilt sätt relativt... ja. äum.

  SvaraRadera