måndag 1 februari 2016

Vadå alkoholist?

Hej lille bror.

Jag läste ditt inlägg du skrev förra veckan om varför vi inte gör serien lika ofta och allt sånt. Du passade på att ta upp din då begynnande karriär som alkoholist som en av orsakerna till varför vi slutade göra serien under så lång tid.

Jag har VERKLIGEN funderat på det där och inser att jag på den tiden inte förstod att du hade problem med spriten (eller hur man nu säger). Ett problematiskt förhållande till alkohol.

En alkoholist för mig det var en av de där som satt i Vasaparken när vi var små och skrek att de skulle kissa på oss om vi kom för nära. Visst att jag hade kompisar där jag hade tänkt att vi drack på olika sätt när vi var ute och att det fanns en annan hets för dem med själva drickandet än den jag kände.

Men något sånt märkte jag aldrig på dig när vi var ute tillsammans. Jag trodde att anledningen att du aldrig tog tag i något, slarvade med serien och var hal som en ål när jag försökte ställa krav på dig var för att du var slö och oduglig. Det låter sjukt hårt men det har väl med vår sträng uppfostran att göra, och alla år i tyska skolan. Jag kunde liksom inte förstå varför du inte bara tog dig i kragen och skärpte till dig.

Sen är det också svårt att förstå att något som verkligen inte är en last för mig, kunde vara en last för dig. Jag har ju alltid tyckt att vi är så lika, och det bidrog väl också till att jag försökte använda samma förklaringsmodell till att förstå dina problem som jag gör för att förstå mina egna.

Varje dag är jag glad att vi har familj och vänner som kunde förstå hur du mådde och betedde dig då på ett sådant sätt att du kunde få den hjälpen som var rätt för dig.

Det är imponerande att se hur ditt liv slog om den dag du blev nykter.

Jag kommer ihåg när du precis kommit ut som nykter alkoholist (säger man så?). Då var det många av våra gemensamma bekanta som reagerade antingen med ett " VA?!!?!? ska han alltså aldrig någonsin dricka igen. det är ju helt sjukt. jag skulle aldrig palla det!" eller med ett "Va!?!?!? asså om Harry är alkoholist då är jag det också!"Jag tänker att sånna reaktioner ofta avslöjar mer om avsändaren än något annat.

Det jag har lärt mig av allt det här är i alla fall att det inte finns en mall som alla alkoholister passar in i. Det finns inte ett särskilt sätt att dricka, eller inte dricka, som gör dig till alkoholist. Därför är det bortkastat med jämförelser som " amen jag dricker i alla fall inte lika mycket som den och den...." när man får sitt förhållande till alkohol (eller andra droger) ifrågasatt.

Tack att du lärt mig det, och förlåt att jag trodde att du bara var slö och oduglig.

KPB

Rut

2 kommentarer:

 1. Tack, jag är i din brors situation. Tänk om omgivningen kunde fatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får kämpa på,en dag i taget och så vidare.
   /H

   Radera